1Долінський, АА, 1Шаркова, НО, 1Авдєєва, ЛЮ, 1Лопатін, ОО, 2П'янкова, ОВ
1Інститут технічної теплофізики НАН України, Київ
2Дитяча клінічна лікарня № 9, Київ
Nauka innov. 2008, 4(1):45-48
https://doi.org/10.15407/scin4.01.045
Рубрика: Науково-технічні інноваційні проекти Національної академії наук України
Мова: Українська
Анотація: 
Наведено результати робіт по впровадженню сучасної енергоресурсозберігаючої технології виробництва функціонального харчування (ліпосомних соєвих напоїв), створеної з використанням нано- та біотехнологічних прийомів інтенсифікації тепломасообміних процесів.
Ключові слова: гідродинамічні та біохімічні процеси, дискретно-імпульсне введення енергії, наносистеми, напої, обладнання, теплофізичні, технологія
Посилання: 
1. Nanotechnology Research Directions: IWGN Workshop Report. Vision for Nanotechnology R&D in the Next Decade. On behalf of NSTC/CT/IWGN Edited by M.C.Roco, R.S. Williams and P. Alivisaton. — Dordrecht-Boston-London.: Kluwer Academic Publishers, 1999. — P. 200.
2. Иванова В.С. Введение в междисциплинарное наноматериаловедение. — М.: Сайнс-пресс, 2005. — 208 с.
3. Пригожин И. Введение в термодинамику необратимых процессов. — М.: Мир, 1962.
4. Лыков А.В., Михайлов Ю.А. Теория тепломассопереноса. — М., Госэнергоиздат, 1968. — С. 470; Лыков А. В. Тепломассообмен. — М., Энергия, 1972. —С. 560.
5. Берман Л.Д. Об аналогии между тепло- и массообменом. — Теплоэнергетика, 1955, № 8, С. 10–19.
6. Адамень Ф.Ф., Сичкарь В.И., Письменов В.Н., Шерстобитов В.В. СОЯ: промышленная переработка, кормовые добавки, продукты питания. — К.: НОРАПРИНТ, 2003. — 476 с.
7. Толстогузов В.Б. Новые формы белковой пищи (Технологические проблемы и перспективы производства). — М.: Агропромиздат, 1987. — 303 с.
8. Шаркова Н.А., Авдеева Л.Ю., Жукотский Э.К., Грищенко А.В. Особенности тепловой обработки сои при получении пищевых продуктов // Труды 2-й междунар. науч.-практ. конф. "Современные энергосберегающие тепловые технологии (Сушка и тепловые процессы)", М., 2005. — Т. 2. — С. 75–77.
9. Красильников В.Н., Несмелов А.И. Липосомы: структура, свойства, производство. // Масложировая промышленность. — 1999. — № 2. — С. 20 — 21.
10. Henkart P., Blumental R. Interaction of lymphocytes with lipid bilayer membranes: A model for limphocyte-mediated lysis of target cells. — Proc. Nat. Acad. Sci. US, 1975, vol. 72. Р. 2789 — 2793.
11. Kirby C.J., Gregoriadis G. // In. Gregoriadis G. (ed.), Liposome Technology, Vol.1. CRC Press, Boca raton, Florida, 1984.
12. Долинский А.А. Использование принципа дискретно-импульсного ввода энергии для создания эффективных энергосберегающих технологий. // Инженерно-физический журнал. — 1996. — т. 69. — № 6. —С. 885–896.
13. Dolinsky A., Sharkova N. The discrete-impulse metod of obtaining liposome nanostructures // Deformation & Fracture of Materials, M., 2006. — № 1. — P. 247–248.
14. Долинский А.А., Шаркова Н.О., Терлецкая Я.Т., Авдеева Л.Ю., Жукотский Э.К., Грищенко А.В. Способ промышленного получения липосомных наносистем с использованием эффекта дискретно-импульсного ввода энергии // Материалы Международной научно-практической конференции "Нанотехнология — технология XXI века". — М.: Изд. МГОУ, 2006. – С. 100–103.