Створення нових типів конкурентоспроможних різальних пластин та виготовлення дослідної партії інструменту для механічної обробки важкооброблюваних матеріалів

ЗаголовокСтворення нових типів конкурентоспроможних різальних пластин та виготовлення дослідної партії інструменту для механічної обробки важкооброблюваних матеріалів
Тип публікаціїJournal Article
Year of Publication2018
АвториКлименко, CА, Прокопів, ММ
Short TitleNauka innov.
DOI10.15407/scin14.01.080
Об'єм14
Проблема1
РубрикаНауково-технічні інноваційні проекти Національної академії наук України
Pagination80-85
МоваУкраїнська
Анотація
Вступ та постановка задачі. Використання інструментів з різальними пластинами з твердих сплавів та кераміки є сталою тенденцією розвитку сучасної металообробки. Практичний досвід доводить, що це забезпечує підвищення режимів різання, скорочення часу простою обладнання, зниження витрат інструменту на одну деталь. Враховуючи обсяги виробництва, вкрай важливим є вдосконалення технологій виготовлення таких виробів із забезпеченням вимог екологічної безпеки та використанням технологічних компонентів низької вартості.
Мета. Створення більш екологічно безпечної технології виготовлення конкурентоспроможних різальних пластин з твердих сплавів та кераміки з використанням технологічних компонентів низької вартості.
Матеріали й методи. Для підготовки порошків до спікання вдосконалено метод розмелу, що базується на одночасному зсувовому та ударному впливі та дозволяє отримати двофракційний склад порошкової суміші з вузькими інтервалами розмірів частинок сферичної форми. Застосування розчину ПВА в спирті як пластифікатора дозволило одержати заготовки пластин з вдвічі меншим вмістом сухого залишку органічної складової, порівняно з розчином каучуку в бензині, та втричі скоротити тривалість процесу відгонки в вакуумі.
Результати. Виготовлено партію різальних пластин форморозмірів RNMN 120400T та SNMN 120412T. Їх випробування при точінні та фрезерування деталей з чавунів та сталей показало підвищення стійкості різальних інструментів в 1,12-2,0 рази.
Висновки. Розроблено та впроваджено вдосконалену екологічно безпечну технологію виготовлення різальних пластин з твердих сплавів і кераміки, які характеризуються високою зносостійкістю в інструменті.
Ключові словадослідна партія, кераміка, різальні пластини, твердий сплав, технологія виготовлення, точіння, фрезерування