Розробка критеріїв якості арахісу для визначення шляхів його раціонального використання

Ленерт, СО
Хоменко, ОО
Дубініна, АА
Малюк, ЛП
Скирда, ОЄ
Радченко, АЕ
Nauka innov. 2019, 15(5):27-37
https://doi.org/10.15407/scin15.05.027
Рубрика: Наукові основи інноваційної діяльності
Мова: Англійська
Анотація: 
Вступ. У світовому промисловому виробництві культивують чотири основні сортотипи арахісу — ’Спеніш’, ’Валенсія’, ’Вірджинія’ та ’Раннер’, які мають різні типи та підвиди, назви яких в деяких країнах можуть варіювати. Ці сортотипи різняться будовою, хімічним складом, харчовою та біологічною цінністю, а також напрямами промислового використання.
Проблематика. На сьогодні відсутній науковий підхід щодо раціонального використання арахісу в конкретних технологіях харчової промисловості, який враховував би його сортові властивості й специфічність хімічного складу. Розробка методики дозволить значно знизити втрати сировини, покращити якість продуктів переробки арахісу та збільшити ефективність виробництва.
Мета. Використання кластерного аналізу для пошуку шляхів раціонального використання сортів арахісу, адаптованих до вирощування в Україні, та розробка відповідних рекомендацій для харчової промисловості.
Матеріали й методи. Використано 19 сортів арахісу колекції Інституту олійних культур УААН (Запоріжжя). Для обробки результатів досліджень та розподілу сортів арахісу застосовано метод кластерного аналізу.
Результати. Розроблено критерії якості арахісу для вибору напряму використання (вміст протеїну та його біологічна цінність, вміст ліпідів та олеїнової кислоти, оксалатний індекс, вміст контамінантів). Застосування їх дозволяє розподіляти сорти арахісу на три групи: для виробництва олії, для переробки в арахісову пасту, для халви, цукерок, тортів та снекової продукції. Розроблені рекомендації дозволяють підприємствам різного спрямування більш раціонально обирати та використовувати арахіс для отримання продукції високої якості.
Висновки. Розроблені критерії якості є базисом для визначення та розробки принципів раціонального використання арахісу відповідно до його специфічних властивостей та можуть слугувати технологам, товарознавцям, селекціонерам, генетикам, фармакологам, медикам. Раціональне використання сортів арахісу сприятиме виробництву конкурентоздатних продуктів високої якості та підвищенню рентабельності підприємства.
Ключові слова: арахіс, кластерний аналіз, критерії якості, продукти з арахісу
Посилання: 
1. Shin, E.-C., Pegg, R. B., Phillips, R. D. Eitenmiller, R. R. (2010). Commercial Runner peanut cultivars in the USA: Fatty acid composition. European Journal of Lipid Science and Technology, 112(2), 195-207.
https://doi.org/10.1002/ejlt.200900141
2. Mikhailov, V. A., Vershinin, A. L., Roslyakov, Yu. F., Shpakov, A. V. (2005). The characteristic of peanut seeds and their application in bakery production. The success of modern natural science, 5, 55.
3. Bland, J. M., Lax, A. R. (2000). Isolation and characterization of a peanut maturity - associated protein. J. Agric. Food Chem., 48, 3275-3279.
https://doi.org/10.1021/jf000307h
4. Pattee, Н. Е., Isleib, T. G., Giesbrecht, F. G., McFeeters, R. F. (2000). Investigations intogenotypic variations of peanut carbohydrates. J. Agric. Food Chem., 48, 750-756.
https://doi.org/10.1021/jf9910739
5. Kota, L. (2008). Total folate in peanuts and peanut products. Athens, Georgia. 165 p.
6. Tereshchuk, L. V., Pavlov, S. S. (2011). Composition and properties of peanut seeds and products of their processing. Confectionery production, 3, 20–21.
7. Dubinina, A. A., Lenert, S. O., Khomenko, O. O., Cherevichna, N. I. (2017). Research of chemical composition and estimation of quality of varieties of peanuts adapted for cultivation in Ukraine. Kharkiv: HDUHT. wholesale disk (CD-ROM); 12 cm. 
8. Mestrallet, M. G., Carnacini, L., Días, M. J., Nepote1, V., Ryan, L., Conci, S., Grosso1, N. R. (2004). Honey Roasted Peanuts and Roasted Peanuts from Argentina. Sensorial and Chemical Analyses. Grasas y Aceites, 55, 401–408.
https://doi.org/10.3989/gya.2004.v55.i4.207
9. Washington, D. C. (2014). Title 21-food and drugs chapter i food and drug administration department of health and human services subchapter j radiological health. U. S. Food and Drug Administration. Vol. 8.
ULR: http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr...
(Last accessed: 08.06.2019). 
10. Patent of Ukraine № 2000010477. Chuiko V. G.. Walnut-sunflower paste “Sunflower paste with peanuts” [in Ukrainian].
11. Patent of Ukraine № 2002021410. Savchenko Yu. V.. Wafer rolls “Peanut” [in Ukrainian].
12. Patent China № 20131707904 20131220. Haosheng Liu. Brown sugar peanut cake.
13. Patent China № 20121481639 20121123. Yuncai Zhao, Qiang Li. Peanut ice cream and preparation method thereof.
14. Patent China № 20131376432 20130827. Wenpu Zhang, Liren Tang. Preparation method for chocolate peanut kernels.
15. Patent China № 20121596305 20121227. Lingjia Huang. Coated peanut and preparation method thereof.
16. Patent China № 20131677524 20131213. Changzhen Zhou. Peanut milk candy.
17. Patent JPH № 19970175113 19970526. Takeko Yoshima. Fried peanut snack containing miso and its production.
18. Patent JPH № 19980268890 19980818. Hirose Hisaya, Takako Hirose. Crispy peanut confectionery.
19. Patent China № 2014122111 20140117. Zhijin Lu. Processing technology for roasting coated peanuts.
20. Dubinina, A. A., Lehnert, S. A., Khomenko, O. O. (2012). Research of the general chemical composition of peanut varieties that are common in Ukraine. Progressive technique and technologies of food production of the restaurant business and trade, 1, 422–428. 
21. Dubinina A. A., Lehnert S. A., Khomenko O. O. (2013). Analysis of vitamin and mineral composition of peanut cultivars that are common in Ukraine. Eastern European journal of advanced technologies, 11(66), 4–7.
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18858
22. Dubinina, A., Lehnert, S., Khomenko, O. (2014). Amino acid composition of protein and its biological value in seeds of peanut sorts widen in Ukraine. Journal of International Scientific Publications: Agriculture and Food, 2, 501–510.
23. Cherevko, A., Yancheva, L., Dubinina, А., Lehnert, S., Khomenko, O. (2012). Determination of fatty acid composition of peanut of differents sorts by the method of gaseous chromatography. Technology and innovation for a sustainable future: a commodity science perspective: 18th IGWT Symposium (24–28 September 2012: Proceedings). 
24. Dubinina, A. A., Lehnert, S. A., Khomenko, O. O. (2013). The oxalate accumulation by peanuts. Modern market of goods and problems of healthy nutrition. Abstracts of Intern. Sciences.-pract. Internet Conf. (13–14 May 2013). Kharkiv. 15–16.
25. Dubinina, A., Lehnert, S., Khomenko, O., Shcherbakova, T., Maluk, L. (2016). Development of the method of peanuts detoxification and improvement of its digestion. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 40(1), 9–22.
20. Dubinina, A. A, Lehnert, S. A. , Khomenko, O. A. (2013). The study of oxalic acid content in different varieties of peanut common in Ukraine. Progressive technique and technology of food production, restaurant and hotel industry and trade. Economic strategy and prospects of development of a sphere of trade and services. Proceedings of the international science-practical conference. (19 November, 2013). Kharkiv. Part 1. 289–290.
27. Kuznetsov, D. Yu., Troshina, T. L. (2006). Cluster analysis and its application. Yaroslav Pedagogical Bulletin, 4, 103–107.
28. Polovikova, O. N., Fokina, V. V. (2010). The use of Euclidean and Manhattan distances as proximity measure for solving classification tasks. News of Altai State University, 1, 101–102.
29. Kiryanov, D. V. (2006). Mathcad 13. Sankt Petersburg. 598 p.