Моделювання комуніукації між громадськістю та владою під час впровадження інноваційних проєктів у контексті е-демократії та державного управління

ЗаголовокМоделювання комуніукації між громадськістю та владою під час впровадження інноваційних проєктів у контексті е-демократії та державного управління
Тип публікаціїJournal Article
Year of Publication2020
АвториШиян, АА, Азарова, АО, Нікіфорова, ЛО, Ткачук, ЛМ, Азарова, ВВ
Short TitleNauka innov.
DOI10.15407/scin16.06.018
Об'єм16
Проблема6
РубрикаЗагальні питання сучасної науково-технічної та інноваційної діяльності
Pagination18-27
МоваАнглійська
Анотація
Вступ. Електронна демократія та е-уряд стають все більш поширеними в житті суспільства — дають можливість залучити широкі маси населення до обговорення економічних, соціальних, управлінських рішень, що вимагає невідкладних інновацій в організації державного та регіонального управління.
Проблематика. Необхідним фактором для успішного розвитку суспільства чи регіону є наявність інклюзивних політичних та економічних інституцій. Перші залучають якомога ширше населення до участі у прийнятті рішень, визначають успішний розвиток суспільства. Інноваційні проєкти є рушієм економічного розвитку, тому залучення громадськості до їх обговорення, затвердження, впровадження та аналізу результатів є надзвичайно важливим фактором. Низка дослідників підкреслюють, що оцифрування інформації є важливим для формування та розвитку сучасного суспільства.
Мета. Розроблення підходів до моделювання каналів комунікації громадськості та влади в умовах реалізації інноваційних проєктів у контексті е-демократії та державного управління.
Матеріали та методи. Використано методи системного аналізу, теорії ігор, структурного, функціонального та логічного аналізу.
Результати. Інноваційні проєкти підтримуються переважно середнім класом, про що свідчить модель Хотелінга (модель медіанного виборця). Аналіз наявної в Україні функціональної моделі комунікації громадськості та влади під час впровадження інноваційного проєкту виявив низку її недоліків, для усунення яких запропоновано схему оптимізації спілкування влади та громадськості шляхом електронної демократії під час реалізації інноваційного проєкту. Обґрунтовано необхідність залучення ЗМІ, експертів та аналітиків на кожен етап його реалізації.
Висновки. Розроблений канал зв’язку охоплює електронні ЗМІ та спільноту експертів і аналітиків як обов’язкову компоненту. Це дозволяє створити ефективну систему зворотнього зв’язку між владою та громадськістю для прийняття оптимальних рішень та контролю соціально-економічного розвитку суспільства.
Ключові словааналітик, взаємодія, влада, громадськість, державне управління, експерт, електронні ЗМІ, моделювання